Henrik Jörntell om en ny syn på hjärnans funktion
Neurofysiologen Henrik Jörntell konstaterar i sin forskning att många av de antaganden som gjorts om hur hjärnan fungerar verkar vara felaktiga. Bland annat handlar det om det traditionella sättet att koppla ett visst område till en viss funktion, där det snarare rör sig om större nätverk som är i ständig kontakt med varandra, och där två stora system verkar dominera.
– Lite förenklat kan man säga att hjärnan har två huvudsakliga beståndsdelar, där det vi kallar för beräkningssystemet dominerar och inbegriper i princip hela neocortex. Detta system vill ta till sig kunskap om allt och drivs hela tiden mot inlärning. Men det behöver lite styrning för att fokusera, och där kommer det som vi kallar motivationssystemet in. Detta system har sin bas i, men är inte begränsat till, hypotalamus djupt inne i hjärnan, och har egentligen inte förändrats på 500 miljoner år. Motivationssystemet fokuserar på överlevnad och grundläggande mål som törst, hunger, fortplantning och vila.
Henrik jörntell förklarar att motivationssystemet, som verkar fungera snarlikt hos alla däggdjur, ser till att beräkningssystemet, som alltså finns i neocortex och som har vuxit kraftigt under evolutionen, fokuserar på att lära sig rätt saker för att säkra vår överlevnad.
I motivationssystemet finns roten till allt vi gör, menar Henrik Jörntell, och ger exemplet pengar, som är indirekt kopplat till grundläggande trygghet – och jakten på denna trygghet drivs av motivationssystemet. Detsamma gäller det mesta i våra liv, det handlar om överlevnad.
Han påpekar också att behandling med antidepressiva läkemedel, som avser påverka nivåerna av monoaminer som serotonin och dopamin, bara kommer åt konsekvenser av ett underliggande problem. Detta eftersom deras frisättning regleras av motivationssystemet – obalansen i monoaminer är en konsekvens av problem i själva motivationssystemet, inte tvärtom, menar han.
– Det är väl goda nyheter för psykologer eftersom motivationssystemet inte kan ses som ett i grunden kemiskt system, utan det verkar genom att påverka fokus för vårt kognitiva system. Det handlar alltså mycket om att lära om i hjärnan och ändra upplöjda fåror. Grunden tror jag ligger i en kognitiv förändring i samklang med motivationssystemet, där samspelet mellan motivation och kognition är individuellt.
Inlägget En ny syn på hjärnans funktion dök först upp på Modern Psykologi.