På redaktionsfrågan här intill (när har du tråkigt?) svarade jag att jag nästan aldrig har tråkigt. Men jag vet inte om det är helt sant. Att alltid ha något att göra är nämligen inte samma sak som att aldrig ha tråkigt.
Om den skillnaden och uttråkningens psykologi kan du läsa på sidan 28, där psykologiforskaren Sandi Mann definierar uttråkning som att inte ha något att göra som tilltalar eller engagerar för stunden. Och det har man ju inte alltid! För även om det alltid finns något att fixa med eller någon uppgift som ska utföras, så är det ju knappast engagerande jämt. Även i det ständiga sällskapet av våra kära telefoner kan vi ju bli uttråkade, i alla fall jag. Och då är det ju inte på grund av frånvaro av aktivitet, utan för att skrollandet inte känns meningsfullt eller det minsta engagerande.
Nåväl, det fina i kråksången är att det faktiskt inte gör något. Om man får lite tråkigt, alltså. Åtminstone inte om det är i korta stunder. Ett visst mått av uttråkning leder nämligen ofta till dagdrömmeri och kan göra oss mer kreativa. Att tankarna seglar iväg och dagdrömmar tar vid kan föda nya tankar och lösningar på problem vi fastnat i.
Är du en konstnärlig (eller helt vanlig) själ och vill ha fler tips för att släppa loss just kreativiteten, så kan du ta en titt på sidan 67. Där kan du läsa om hur exempel-vis meditation och självmedkänsla kan vara bra botemedel mot skrivkramp och blocke-ringar i den skapande processen. Och på tal om botemedel så ska jag, liksom många andra svenskar, snart få min andra dos coronavaccin.
Men tyvärr är situationen långt ifrån lika ljus på andra håll i världen: i Bolivia härjar en tredje våg och bristen på
vaccin och vård för de smittade är påtaglig. Dessutom har den psykiska ohälsan skjutit i höjden i takt med att allt fler förlorat -anhöriga i pandemin, samtidigt som det saknas resurser för att erbjuda psykologhjälp till de drabbade. På plats i La Paz har Rocío Lloret Céspedes skrivit ett reportage om det hon bevittnar i sitt hemland.
Det är drabbande och angelägen läsning som du kan ta del av på sidan 34.
Sommaren, eller i alla fall sommar-värmen, var inte särskilt kort – men snart är den ofrånkomligen slut. Vare sig du har en slurk ledighet kvar eller är tillbaka i vardagen så önskar jag riktigt god läsning!
Inlägget Vikten av att ha tråkigt ibland dök först upp på Modern Psykologi.