Varför väljer man att betala för sex? Den frågan väcktes hos Isabelle Johansson, när hon som socialarbetare jobbade med migranter som sålde sex på gatan i Italien år 2011. Nu skriver hon sin avhandling i socialantropologi vid Lunds universitet om män som betalar för sex. Hon är också en av författarna i antologin Sex mot ersättning – säljare, köpare, makt och moral (Studentlitteratur 2021).
I sin avhandling har Isabelle Johansson intervjuat 20 svenska män. Vissa lever i parrelationer, men är missnöjda med sexlivet med sin partner, samtidigt som de inte vill lämna det gemensamma livet med hus och barn. Lösningen blir att betala för att få sitt sexuella behov tillfredsställt. Andra deltagare är singlar.
– Vissa har aldrig haft en relation där det inte funnits någon form av betalning. De söker inte bara det sexuella utan även en känslomässig intimitet som de inte hittar på andra sätt, säger Isabelle Johansson.
Deltagarna är mellan 28 och 65 år, allt från arbetslösa till höginkomsttagare och befinner sig från vänster till höger på den politiska skalan. De flesta träffar kvinnor som säljer sex, även om några även har träffat transpersoner och andra män. Det sker i Sverige, utomlands eller både och.
En del män vill träffa kvinnor som ser ut på ett visst sätt eller som de upplever som ouppnåeliga genom vanligt dejtande. Vissa attraheras av att möta en person som säljer sex, som de ser som ett slags sexuellt proffs eller som en sexuellt frigjord människa. Mötet kan också upplevas som spännande i sig och en del eggas när sexhandeln är olaglig. Några vill öka antalet personer som de har haft sex med eller få nya typer av sexuella erfarenheter.
– Andra forskare har visat i enkätstudier att det finns män som ser på sex som en vara, betalning ses som ett sätt att få sex snabbt. Men det var inte något som jag såg i min studie, säger Isabelle Johansson.
Betalrelationerna ser olika ut, berättar Isabelle Johansson. Från ett enskilt möte på Reeperbahn, ett red-light district i Hamburg, till att mannen går till samma kvinna under flera år. I ett fall har kontakten pågått i åtta år, och liknar en konventionell parrelation, men där betalning fortfarande finns med.
För vissa män spelar närhet i form av kramar, samtal och intimitet en större roll än själva sexet. Drivkrafterna kan också förändras. Samma man som söker en tillfällig sexuell tillfredsställelse på en bordell utomlands kan bli involverad i en långsiktig relation med någon som säljer sex.
Vissa ifrågasätter sin egen moral, medan andra fnyser åt samhällsdebatten om sexköp i Sverige, som de tycker är enkelspårig. Det finns också män som ser sina erfarenheter som problematiska, som önskar att de kunde få sexuell och känslomässig närhet på annat håll, men inte lyckas. En del reflekterar över att de faktiskt inte vet hur kvinnorna har det.
Männen har olika strategier för att undersöka sexsäljarens situation, enligt Isabelle Johansson. Någon har kontaktat polisen när han misstänkt människohandel.
– Männen vill ha bra sex och då behöver upplevelsen kännas positiv. De vill träffa någon som verkar vara där av fri vilja och i stort sett trivas, även om de inte inbillar sig att personen skulle ha haft sex med dem utan betalning, i alla fall när det gäller de tillfälliga mötena, säger Isabelle Johansson.
”Vissa ifrågasätter sin egen moral, andra fnyser åt debatten om sexköp.”
December 2010. Den blöta snön tränger in genom skornas tunna tyg. Hon går alltid i tygskor. Nu är de genomblöta. ”Hur ska du klara dig?” undrar mannen. ”Du har inte ens pengar att åka hem.” Han försöker övertala 14-åriga Louise Amcoff att sälja sin kropp till honom. Hon har rymt hemifrån, ångesten river i kroppen efter år av mobbning i skolan och våldtäkten för fyra månader sedan. Hon känner sig som smutsigt avfall.
– Jag följde med mannen och sålde min kropp till honom. Jag kände mig äcklig efteråt, och lovade mig själv att det inte skulle hända igen, säger Louise Amcoff.
Tidigare i år kom hennes bok Till männen som köpte min kropp (Norstedts), skriven tillsammans med journalisten och kriminologstudenten Tove Sahlin, där Louise berättar om sina erfarenheter.
Något år efter händelsen i december skapade Louise Amcoff ett konto på en ungdomssida på nätet. En vuxen man skrev till henne: ”Snälla kan jag få sex?” Den här gången kändes det som att hon var värd något; män ville betala för hennes kropp. Hon utvecklade ett självskadebeteende där hon sålde sex för att hantera sin ångest.
– Det blev som ett missbruk. Det kändes som att jag hade kontroll, att jag valde. Men det var ju männen som hade kontroll. När jag fick pengarna släppte ångesten, de blev en symbol på att jag betydde något. Men efteråt skar jag mig nästan varje gång.
Hon annonserade på internetsidor, och många män svarade. Helt vanliga män med vanliga jobb. En del var ensamstående, andra hade familj.
– De kunde ringa mitt i natten för att boka tid. Frågade om priser, min vikt och hårfärg, ville se bilder på min kropp. Ungefär som om de köpte en byrå på Ikea och valde storlek och färg.
Louise Amcoff placerades i olika familjehem och behandlingshem på grund av sitt självskadebeteende. Hon levde i två världar. I den ena var hon vanliga Lollo, som hängde i centrum med sina kompisar, i den andra träffade hon främmande män på lunchrasten.
– Jag ser det inte som att de köpte sex utan snarare att de förhandlade bort mitt samtycke. Jag hade inte rätt att säga nej; många verkade tycka att de kunde göra vad de ville med mig.
När hon hade fyllt 20 år blev en anhörig sjuk i bröstcancer. Oron fick Louise Amcoff att självskada sig med ännu mer sex. Vid ett tillfälle började hon gråta. Mannen blev arg, slog henne och sa: ”Varför gör du så här om du mår så dåligt?” Hon började fundera. Skrev en insändare i lokaltidningen om hur mycket hon avskydde sig själv och männen som köpte hennes kropp. Tankarna gick också till den anhöriga med bröstcancer.
– Jag tänkte att om hon inte genomgår sin behandling kommer hon att dö, och om jag inte tar hjälp för mitt självskadebeteende kommer jag också att dö.
Socialtjänsten hjälpte Louise Amcoff att hitta en lägenhet och hon fick behandling för det posttraumatiska stressyndrom som hon utvecklat på grund av prostitutionen. Hon startade Facebooksidan ”Tillsammans mot prostitution” och började föreläsa om sina erfarenheter.
– Jag vill att männen, skolan, polisen och socialtjänsten ska veta att prostitution kan vara ett självskadebeteende. Jag hoppas också att min berättelse ska ge hopp till unga tjejer och killar som är fast i prostitution, att det finns en väg ut.
Sex mot ersättning
● 9,4 procent av männen och 0,5 procent av kvinnorna har någon gång gett ersättning för sexuella tjänster.
● 80 procent av sexköpen skedde utomlands.
● Det finns inga signifikanta skillnader i utbildningsnivå bland dem som ger ersättning för sex.
● 1,5 procent av kvinnorna och 1 procent av männen har någon gång tagit emot ersättning för sex. Det var vanligare att ta emot ersättning i Sverige än utomlands.
● Bland hbtq-personer, oavsett kön, hade 7 procent tagit emot ersättning för sex.
Källa: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige 2017,
Folkhälsomyndigheten, publicerad 2019.
Hjälp för dig som köper sex
Verksamheten Köpare av sexuella tjänster, Kast, erbjuder samtals-behandling och rådgivning för personer som köper sexuella tjänster och porrsurfar. Även anhöriga kan höra av sig. Kast-verksamheter finns i Stockholm, Göteborg, Malmö (går där under namnet Evonhuset), Västerås, Karlstad och Umeå.
Det finns också män som försöker sluta köpa sex. Förra året sökte sig rekordmånga personer i Stockholm till behandlingsenheten Kast – Köpare av sexuella tjänster. År 2020 tog 166 personer kontakt med verksamheten, jämfört med 121 under 2019. Skammen och skulden gör att det tar lång tid att söka hjälp, berättar samtalsterapeuten Marie Johansson.
– De kontaktar oss eftersom de inte står ut med sig själva längre, med att de gör saker mot andra, sig själva och sin familj. Många känner att ”en dag till och jag tar livet av mig”, säger hon.
Klienterna kommer oftast en gång i veckan. De börjar med att prata om hur personens problem ser ut och hur länge det har funnits. De flesta började använda onani eller porr för att dämpa ångest redan som barn. Det kunde vara ångest över att bli mobbad i skolan eller över att föräldrarna bråkade hemma. Porrsurfandet har vanligtvis eskalerat för att sedan övergå i sexköp. Ofta har det utvecklats till ett tvångsmässigt beteende.
Andra har varit utsatta för sexuella övergrepp som barn. En del av dem har själva sålt sex för att sedan övergå till att köpa.
– I vissa lägen handlar det om ett självskadebeteende.
En del lever parallella liv. I en bubbla finns familjen, jobbet och det socialt umgänget, i en annan bubbla köper de sex för att hantera ångest, krav och stress. Efter att de köpt sex får de ångest igen. Många har också svårt med närhet och prestation.
– De både söker och är rädda för närhet. De mår inte heller bra av känslan att hela tiden behöva prestera, på jobbet, hemma och sexuellt med sin partner. Att köpa sex är kravlöst för dem; de behöver inte prestera, de kan gå dit för att köpa sex, men välja att bara sitta och prata i stället.
Ofta har klienterna haft problemen länge, ibland upp till 25 år. Många har också försökt bryta sitt beteende på egen hand utan att lyckas. De flesta har aldrig pratat med någon om det. Att få sätta ord på problemet kan vara känslofyllt.
– Flera klienter bryter ihop. Vissa kan ha svårt att benämna sina erfarenheter, eftersom de inte passar in med den de är. Några har åkt in på psykakuten.
Behandlingen vilar på psykodynamisk grund med inslag av andra terapiformer och anpassas efter varje individ. Marie Johansson och hennes kollega jobbar med medvetandegörande, beteendeförändring och konsekvenstänk. Männen behöver bli medvetna om sina tankar och känslor, vad som triggar sexköpen och hur de kan hantera till exempel stress eller ångest i stället.
Tillsammans funderar de över konsekvenserna av att köpa sex. Till exempel att personen får mer ångest, kan bli tagen av polisen eller hur det blir för personerna som befinner sig i prostitution.
– Ofta har man inte klarat av att se att man utnyttjar andra människor – det gör för ont.
Så småningom kommer de in på att männen är en del av sexhandelsindustrin.
– Det kan kännas känsligt och konstigt för dem, de säger att de har varit snälla mot dem de träffat. Jag får förklara att är ett rollspel. Det är ingen av dem du köper sex av som egentligen vill ha sex med dig. En viktigt del är också att göra dem medvetna om att det finns människohandel som man inte alltid märker av.
Hur länge samtalskontakten pågår är individuellt. I de fall där klienten och behandlaren är överens om att personen är färdigbehandlad slutar omkring 80–90 procent att köpa sex. År 2020 handlade det om 33 personer.
Patrik, 45+
”Jag dövade känslor med sexköp”
”Porren blev ett lugnt rum. Den dövade alla känslor; ledsamhet, stress, ilska. Snart behövde jag titta längre. Sen började jag sexchatta, träffade okända för sex och var konstant otrogen. Nästa steg var att köpa sex.
Så träffade jag en flickvän som jag verkligen ville satsa på. Men det gick inte att sluta. Jag hade inget annat sätt att hantera känslor på.
I 17 år försökte jag bryta mitt beteende. Jag var medveten om att sexköp är fel och ett slags utnyttjande. Kvinnorna jag träffade kom från Europas fattigaste länder.
Utåt sett hade jag ett bra liv. Gapet mellan mina värderingar och mina handlingar var enormt. Självhatet växte. Jag kände mig äcklig och fick självmordstankar.
Att bli gripen av polis är det bästa och värsta som hänt. Jag ringde Kast, Köpare av sexuella tjänster, och berättade för min fru. I dag träffar jag en terapeut på Kast och är med i ett tolvstegsprogram för människor som har problem med sex och porr. På instagramkontot @man_i_utveckling_fd_sexkopare, skriver jag om mina erfarenheter. Jag hoppas att jag kan hjälpa någon i liknande situation, för man känner sig väldigt ensam.”
Peter, 35+
”Jag har alltid haft en stark sexdrift”
”Jag ser det inte som att jag betalar för sex utan för hennes tid och för nya erfarenheter. Det är möjligt att jag försöker förtränga vad det är jag gör, man är en mästare på dubbelmoral. Det får en att glömma de mörka sidorna som finns i den här branschen, kvinnor och män som gör detta mot sin vilja eller som blir misshandlade. Men det finns också personer som gör det frivilligt, som ser att de kan tjäna pengar på sin kropp och mår bra av det.
Första gången var jag 15 år och tyckte att det var coolt. Jag hade rymt hemifrån till Danmark. Det hade varit mycket problem innan; jag var länge mobbad i skolan och blev misshandlad hemma av min mamma.
Jag har alltid haft en stark sexdrift – det är väl någon form av sexmissbruk. När jag var yngre betalade jag för sex för att jag inte orkade ragga upp någon brud på krogen. Senare hände det om min partner inte ville ligga, det kändes inte som att jag var otrogen då.
I dag sker det i snitt en gång i månaden, oftare om livet är jobbigt på något sätt. Jag har en ny flickvän och träffar eskorter med hennes godkännande. Jag har vissa böjelser som hon inte vill göra.”
Adam, 40+
”Jag längtar efter närhet”
”Första gången var jag 20 år och backpackade i Vietnam. Min kompis hade åkt hem och jag var ledsen. En prostituerad kvinna kom fram, klappade om mig och sa att jag verkade snäll. Så jag följde med henne. Jag skämdes i flera år efteråt.
Drygt 15 år senare blev jag lämnad i min senaste långa relation. Det var smärtsamt. Det var också jobbigt med dejtningsajter, att inte kunna vara ärlig med att jag ville ligga. En natt kände jag mig förtvivlad och gick in på en sexköpssajt. Jag längtade efter fysisk närhet och kvinnlig hud.
I början var jag försiktig, nu har det blivit vardag och jag köper sex någon gång i veckan. Ibland blir jag kär i dem. Jag önskar att närheten och värmen fanns tillgänglig för mig gratis, att någon älskade mig så mycket att de ville träffas utan betalning.
Jag utgår från känslan i mötet och upplever inte att jag utnyttjar någon. Det här är deras jobb och de sätter gränser för vad de gör och inte. Men jag kan ha fel. Jag tar till exempel in den oerhörda opinionen kring Paolo Robertos sexköp. En del menar att det jag gör är ett övergrepp. Tänk om de har rätt? Det är ju fruktansvärt. Jag vill absolut inte utsätta någon för övergrepp. Jag vill vara en snäll människa.”
De tre männen i artikeln heter egentligen något annat.
Inlägget Därför köper man sex dök först upp på Modern Psykologi.