Många längtar till de loja och härliga dagarna på landet. Till ledigheten som delas med familj, släkt och vänner i en idyllisk liten sommarstuga som kanske funnits i släkten i flera generationer. Men nästan lika många längtar bort därifrån. För väl på plats kanske det inte är lika mysigt att bo tillsammans med svågern på liten yta eller hjälpa en bister svärfar att lägga nytt tak.
Om dilemman av den typen handlar boken Sommarstugan. Konsten att överleva sommaren med släkten. 14 vanliga familjekonflikter och psykologens lösningar (Roos & Tegnér). Boken är skriven av manusförfattaren Björn Öberg och psykologen Anna Bennich.
– Det är en vanligt att ha sommarstuga i Sverige. Det kan vara både härligt och katastrof, ibland båda delarna, säger Anna Bennich.
I boken kallar Björn Öberg och Anna Bennich sommarstugan för ”en tryckkokare för familjelivet”.
– Det är en på vissa sätt laddad plats. Vi ska umgås många på en liten yta, vi har mycket ledig tid tillsammans och det finns förväntningar från olika håll om att det ska bli mysigt. Det kan det så klart. Eller så börjar det regna, och vi grälar med en partner om vad ”hålla lite ordning” egentligen betyder medan barnen vrålar över att skärmtiden tagit slut, säger Anna Bennich.
Tipset för en lyckad sommarstugevistelse är att redan i förväg kommunicera förväntningar, menar hon:
– Ofta glömmer vi att andra har en annan syn på vad som är avkoppling. Det gäller förstås i hög grad också för eventuella renoveringsprojekt: ”Hur mycket ska vi göra?” och ”Vad får det kosta?” är bra frågor att inte bara fundera på, utan också att diskutera i förväg.
Att tiden blir knapp känner nog också många igen. Det verkade så trevligt att bjuda vännerna till sommarstugan i vintras. Men när de väl kommer kan det kännas annorlunda.
– Vem har inte spontant sagt ”kom förbi!” till fler än en vänfamilj, och känt hur mysigt det ska bli, utan att tänka på den extra disken och storhandlingarna som också måste till. När vi pratar om sommaren är det lätt att tänka att de där få semesterveckorna ska räcka till allt. Det gör de ju inte. Vi behöver planera och hålla lite koll på kalendern, trots att det är semester.
↓
3 x tips till semestern
- Kommunicera förväntningar i förväg. Berätta vad du vill ha ut av semestern.
- Tänk på att tiden inte räcker till allt. Fyra veckors semester går snabbt.
- Planera i förväg. Det är mysigt att vara spontan, men lite planering behövs.
Mats Almegårds artikel är publicerad i Modern Psykologi nr 3/2021. Beställ Modern Psykologi här: Prenumerera | Lösnummer | Digital prenumeration