I årets första nummer av Modern Psykologi undersöker vi hur det går till när människor hittar sitt kall och hur vi kan träna vår hjärna och få mer fokus. Dessutom bjuder vi på en intervju med artisten Joel Alme – som i sitt möte med chefredaktör Jonas Mattsson berättar hur han bytte en destruktiv livsstil mot naturupplevelser – samt en artikel om självmord i Sverige och forskarna som arbetar för förbättrad suicidprevention.
”Att ha en riktning och förverkliga sina talanger innebär ofta ett bra liv.”
Att ha ett kall handlar om att hitta sitt sätt att leva. Men det innebär inte att vi endast har en livsuppgift – det gäller att pröva sig fram.
”Jag försöker inte tänka att jag har en diagnos, utan en personlighet.”
Artisten Joel Alme var både ensam och ångestriden när han växte upp. Hypokondri och tvångstankar präglade hans vardag. I dag hittar han styrka i skogen.
”För att förstå suicidalitet behöver vi ta tillvara människors egna erfarenheter”
Självmorden i Sverige ligger på samma nivå som på 1960-talet. Vi har träffat forskarna som vill utveckla vården och rädda fler av dem som kämpar med självmordstankar.
”Ok, allt är svart. Vad skulle du behöva göra för att kunna se bättre, finns det någon ficklampa du kan använda?”
En bra terapeut kan använda klientens egen metafor och göra den mer flexibel. Psykologen Lars Klintwall reder ut hur liknelser funkar i terapi.
PLUS:
10 steg till bättre träningsmotivation
Hypnos – från flum till forskning
En aspergerdiagnos som 55-åring förändrade Tom Cutlers liv
Modern Psykologi 1/2020 kommer ut 8 januari: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera