Modern Psykologi 7/2015 ser inte ut som vanligt. Där Modern Psykologis logotyp brukar ligga står i stället Hjärnan med stora bokstäver. I det här numret av Modern Psykologi har vi nämligen valt bort de ämnen som inte går att koppla till studier av hjärnan – ett område som har revolutionerats under de senaste decennierna. Betyder det här att man bör bortse från till exempel sociala miljöfaktorer och personliga erfarenheter som orsaker till hur vi mår psykiskt? Så är självklart inte fallet. Är det något neurovetenskapen har lärt oss så är det att erfarenheter sätter sina spår i hjärnan, smärtsamma såväl som njutningsfulla.
”I hjärnan pågår processer i så små skalor att det är svårt att omfatta med intellektet”
Med optogenetiken har Karl Deisseroth revolutionerat möjligheterna att förstå och påverka hjärnan med hjälp av ljus. Men först ville han bli skönlitterär författare. Möt honom i en stor intervju.
”Man kan ta en medicin som man vet är sockerpiller och ändå bli bättre”
Hjärnforskaren Dan-Mikael Ellingsen förklarar hur kunskapen om hjärnans snabba slutsatser kan leda till bättre vård, i form av placeboeffekter.
”Vi kanske kan se tillbaka på den här tiden och säga att det var som biologin före Darwin”
Hur kommer det sig att hjärnan skapar subjektiva upplevelser? Den frågan utnämnde filosofen David Chalmers för mer än tjugo år sedan till ”the hard problem”. Nu söker han ett samband mellan medvetandet och kvantmekaniken.
”För hjärnan är det ingen skillnad mellan en verklig varseblivning och en hallucination”
Hjärnforskaren Pontus Wasling förklarar varifrån spökena kommer – och varför vi njuter så av att bli skrämda.
”Två veckors meditationsträning kan ge ett mer altruistiskt beteende”
Upptäckten att hjärnan är formbar betyder att du till stor del själv kan ta ansvar för ditt välbefinnande. Hjärnforskaren Richard J. Davidson placerar buddhistiska munkar i en magnetkamera för att se hur meditation påverkar hjärnan till det bättre.
”En strategi vore att försöka radera drogminnena helt”
Modern hjärnavbildning kan ge oss metoder för att hejda suget hos missbrukare. Beroendeforskaren Markus Heilig förklarar hur.
PLUS
Krönika av Åsa Nilsonne.
Christina Andersson sprider compassion.
Oliver Sacks sista bok.
Modern Psykologi 7/2015: Hjärnan kommer ut den 14 oktober.