Det var på Stockholms stadsteaters stora scen som Nina Gunke år 2007 för första gången märkte att något var konstigt med hennes minne. Inför en fullsatt salong ska hon leverera en lång monolog ur Shakespeares Rickard III när hon plötsligt inser att hon inte minns texten.
– Det är bland det värsta som kan hända en skådespelare, säger Nina Gunke.
När hon pratade med kollegor fick hon höra att alla glömmer och att det inte var så mycket att bry sig om, att hon kanske var trött eller hade en dålig dag. Men problemen blev värre. Tretton år senare fick hon diagnosen alzheimer.
– Jag bröt ihop totalt. Läkaren sa också att jag inte fick köra bil. Det kändes som om hela mitt liv försvann.
Under ett år isolerade hon sig, på grund av skam. Hon blev deprimerad. Därefter bestämde hon sig för att berätta om sin sjukdom i direktsändning i tv.
– Det var en sådan befrielse! Efter det vågade jag gå ut igen och har fått så fin respons.
I dag är Nina Gunke ambassadör för Alzheimerföreningen och har nu tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem skrivit boken Innan jag glömmer. Den handlar om sjukdomen, men också om ett liv på och utanför scenen.
Vad har du lärt dig av att skriva boken?
– Att det är viktigt att träna, vara social och träffa folk. Och att inte skämmas. Även om jag vet att jag blir sämre tänker jag inte så mycket på det, för jag är så aktiv. Det är väldigt skönt.
Skådespelerskan Nina Gunke fick sitt stora genombrott i tv-serien Hedebyborna på sjuttiotalet. Sedan dess har hon medverkat i långkörare som Varuhuset och Skilda världar.
Inlägget ”Jag har lärt mig att inte skämmas” dök först upp på Modern Psykologi.