I årets tredje nummer gör vi en djupdykning i ilskans psykologiska mekanismer – varför blir vi arga? Är det alltid dåligt? Och vad kan vi göra åt det? Vi får även psykologens bästa tips för att hantera barns negativa känslor. Dessutom ägnar vi en tanke åt hjärnans mest särpräglade egenskap – fantasin.
Du får inte heller missa vårt stora personporträtt av författaren Karolina Ramqvist – som skrivit en bok som legat och pyrt i henne länge. Det handlar om mormor, mamma, mat och bulimi.
God läsning!
UR MODERN PSYKOLOGI 3/2022: HOS PRENUMERANTER 23 MARS:
”Särskilt män har lärt sig att känslan av sårbarhet är farlig – de har sårbarhetsfobi.”
Under ilska och aggressivitet gömmer sig ofta känslor av rädsla och sorg. Men kanaliserad på ett bra sätt kan ilskan också vara en drivkraft till förändring.
”Disharmoni är nödvändig för att relationen ska kunna fördjupas och vara trygg”
Krångel i relationen? Ständiga missförstånd och sårade känslor? Bra! Då finns förutsättningar att komma närmare varandra.
”Vissa meningar i boken har jag burit med mig hela livet”
Författaren Karolina Ramqvist gräver djupt i sin egen familjehistoria där mat och bakverk står för allt från kärlek till besatthet.
”Fantasin tjänar ett kollektivt ändamål – att föra idéer vidare.”
Människan har en unik förmåga att föreställa sig framtiden, planera och tänka abstrakt. Neurologen David Bäckström skriver om hjärnans mest särpräglade egenskap: fantasin
”Jag kan fortfarande tycka att kärleken är hotfull, trots att jag levt med min fru i 34 år.”
Musikern Mikael Wiehe tackar för sig med en avskedsturné – och berättar om terapin han gått i för sin kvinnoskräck.
Inlägget Nytt nummer: Hantera ilskan med Modern Psykologi 3/2022 dök först upp på Modern Psykologi.