Här hittar du poddarna som vi tipsar om i Modern Psykologi 4/2016 (och några till).
1. Ångestpodden: Ida Höckerstrand kom på namnet Ångestpodden när hon åkte tåg. Hon skickade ett sms till bästa vännen Sofie Hallberg som genast förstod vad hon menade. Nu är det ett år sedan 22-åringarna startade sin podcast om psykisk ohälsa och den har blivit oerhört populär.
– Vi tar upp ämnen kring psykologi på ett sätt som människor, kanske främst unga, kan känna igen sig i, säger Sofie. Vi märker att podden fyller en viktig funktion, inte minst på den feedback vi får från lyssnarna …
Läs mer i Modern Psykologi 4/2016.
Lyssna på Ångestpodden här.
2. Psykiatrikerna: I podden Psykiatrikerna presenterar Anders Hansen och Simon Kyaga världsledande forskare inom psykiatri och hjärnforskning.
– För oss är det här ett sätt att lära oss mer och att få tillfälle att prata med forskare som vi tycker är spännande och intressanta, säger Anders.
De vill förmedla ny, välgjord och relevant forskning på ett sätt som människor i allmänhet kan tillgodogöra sig.
Varje avsnitt är ungefär 20 minuter och Anders och Simon, som själva är psykiatriker (Simon forskar dessutom om kreativitet och psykisk sjukdom), intervjuar forskarna och lägger in kommentarer och förklaringar där det behövs …
Läs mer i Modern Psykologi 4/2016.
Lyssna på Psykiatrikerna här.
3. Superältarna: Vad innebär det att skriva dagbok, eller att hämnas? I Superältarna går det inte att gräva för djupt i ett ämne.
– Om vi pratar om kyssar så diskuterar vi vad kyssar är psykologiskt, politiskt, biologiskt, feministiskt och vad forskningen säger, berättar Jenny Jägerfeld, som är psykolog, författare och krönikör i Modern Psykologi.
I podden angriper hon och författarkollegan Johanna Thydell skilda ämnen så som powerballader eller dåliga litterära sexscener …
Läs mer i Modern Psykologi 4/2016.
Lyssna på Superältarna här.
4. Vad är poängen? Med Christian Rück och Alex Kossek, forskare vid Karolinska institutet. Lyssna här.
5. Sinnessjukt: Christian Dahlström, om psykisk ohälsa från ett patientperspektiv. Lyssna här.
6. Psyket: Journalisten Emmy Rasper talar med kända svenskar om psykisk hälsa. Från Sveriges Radio. Lyssna här.
7. Poppsykologi: Fanny Jarlegård och Mikaela Månsson pratar om psykologisk forskning och popmusik. Lyssna här.
8. Hidden brain: Journalisten Shankar Vedantam tar sig an olika ämnen utifrån psykologi-forskning. Från amerikanska NPR. Lyssna här.
9. All in the mind: Journalisten Claudia Hammond I samtal med forskare om psykologi. Från BBC. Lyssna här.
10. I huvudet på en banbrytare: Journalisten Viggo Cavling i samtal med Karatina Gospic, forskare i neurovetenskap. Lyssna här.
11. Enkla samtal: Med psykologen Anders Wiberg. Lyssna här.
12. Invisiblia: Vetenskapsjournalisterna Lulu Miller och Alix Spiegel om psykologiskt fascinerande historier och människorna bakom dem. Från NPR. Lyssna här.
13. All in the mind: Journalisten Claudia Hammond i samtal med forskare om psykologi. Från BBC. Lyssna här.
I Modern Psykologi 4/2016 kan du läsa hela Lotten Wiklunds reportage om psykologipoddtrenden. Beställ här: Pappersutgåva | För skärm.