DEBATT. När du känner dig orolig, stressad, rädd eller ledsen, vad brukar du göra då för att må lite bättre? Om du svarar att du brukar prata med någon så är du långt ifrån ensam. I stort sett alla människor kan känna igen att negativa tankar och känslor lindras då vi får möjlighet att sätta ord på dem. Då någon finns där, lyssnar och förstår. Ett samtal, tänk att det kan göra sådan skillnad!
Det finns åtskilliga studier som visar på samtalets helande kraft. Att dela våra tankar och känslor med någon reducerar stress, stärker immunförsvaret och ger oss en ökad upplevelse av kontroll. När vi får sätta ord på våra svårare känslor minskar aktiviteten i hjärnans alarmsystem. Genom våra beskrivningar ökar istället aktiviteten i de delar av hjärnan som har att göra med språk och logiskt tänkande, vilket hjälper oss att sortera, kunna tänka klarare och med en större medvetenhet.
Många människor tycker det är svårt att prata med någon som inte mår bra. Det handlar sällan om bristande omtanke, tvärtom. Många är rädda för att säga något fel eller ogenomtänkt som inte alls är hjälpsamt, utan kanske snarare förvärrar en redan ledsen människas situation. Andra är rädda att de inte kan komma med några bra råd. Men ganska få saker vi säger när vi vill någon väl blir så pass fel att det gör situationen avsevärt sämre för någon som mår dåligt. Det är ofta bättre att säga något, utifrån omtanke, än att inte säga något alls. Vi behöver inte heller komma med några lösningar egentligen. Ofta är det bättre att bara lyssna, visa förståelse och ställa frågor, än att ge en massa råd. Det viktigaste är att vi finns där.
Att lyssna kan kännas som en passiv handling i vårt lösningsfokuserade, effektivitetsromantiska samhälle. I en tid där de flesta problem gärna skall lösas med en kort trepunkts-lista. Men faktum är, att lyssna är en högst aktiv handling. Att finnas där, visa att man vill höra, visa att man vill förstå, att ge bekräftelse på att tankar och känslor är begripliga – det är så oerhört hjälpsamt. Vi önskar att vi alla kunde förstå det lite bättre. Att lyssna och bekräfta – ”jag fattar att det känns svårt just nu” – det kan vara hela skillnaden för en människas mående en kväll när det är tungt. Ibland är det till och med skillnaden mellan liv och död. Att ha möjligheten att vända sig till någon som kan lyssna och förstå, är alltid viktigt. Men kanske är det ännu mer ställt på sin spets just nu. I en tid när vi inte får mötas som vanligt, och när möjligheterna till naturliga samtal och att fånga upp varandra har minskat. Nu nalkas jul, en tid som brukar fyllas av samvaro och gemenskap. För många blir det här en annorlunda jul, en jul då samtalet är viktigare än någonsin. Viktigast.
Så just i år kan vi väl alla gemensamt utnämna samtalet till Årets Julklapp. Ringa eller Skypa med de nära (och geografiskt avlägsna) personer som skulle behöva och må bra av ett samtal från dig. Kanske vet du någon annan som inte har så många omkring sig som du skulle kunna slå en signal till? Och det finns också alltid möjlighet att vända sig till Minds stödlinjer, där lyssnande och inkännande volontärer tar emot samtal från de som behöver. Glöm aldrig samtalets läkande kraft – en så liten insats som kan ha så stor betydelse.
Anna Bennich, legitimerad psykolog
Karin Schulz, generalsekreterare Mind
För kontakt med stödlinjerna gå in på mind.se