Jag är ingen svampperson. Men när en kompis och kollega nu skrivit en bok om svampar så bad jag honom att signera ett exemplar till den enda person som jag faktiskt plockat svamp med i vuxen ålder. Som dedikation skickade Jesper med ett gott råd: ”Ta inga onödiga riskor i svampskogen.”
Oavsett ordvitsen så är det sant att svampplockning inte är riskfritt. Och det är det inte heller att leva. Det har sagts förr. Ofta är ju livsglädje förenat med risk. De där hisnande sekunderna när du kastar dig ut från en klippa ner i vattnet. Den trevande handen vid i en första kärleksfull beröring. Att säga upp dig från jobbet för något annat, som du inte riktigt vet vad det är. Det är när vi riskerar att förlora något som det också finns något att vinna.
Jag vet att exemplen ovan är risker som kommer inifrån, som vi själva måste skapa. Men det är också risker som livet skulle vara så mycket fattigare utan.
I den nya numret av Modern Psykologi skriver Maja Lundbäck om risker som vi kan påverka mindre. Det handlar om hur vi förhåller oss till smittorisken under covid-19-pandemin, men även om hur människor reagerade under en politiskt turbulent och våldsam tid i Burkina Faso.
En slutsats därifrån var att många blir mer riskbenägna efter att ha utsatts för en allvarlig fara, något som kan ha att göra med att de upptäckt att de hade något att vinna på de risker de kanske tvingades att ta. Till exempel fick kvinnor i Burkina Faso mer framtidshopp och såg ett mindre patriarkalt samhälle hägra bortom krisen.
Nu är politiska våldsamheter så klart inte helt jämförbara med en pandemi, men något som vi kanske kan lära av coronan är att sortera bland riskerna. Så att vi inte tar några onödiga risker, men heller inte begränsar våra liv i onödan.
Och vad är en mer coronasäker aktivitet än att gå ut i svampskogen i höst, gärna efter att ha läst Jesper Nyströms Svamparnas planet (Bonnier fakta) eller någon annan svampbok.
Som polissergeanten Phil Esterhaus avslutade morgonmötena i tv-serien Hill street blues: Let’s be careful out there!
Jonas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare
UR #8/2020 SOM KOMMER UT I BUTIK 28 SEPTEMBER:
”En vårdande tröst måste med nödvändighet lyssna till vad den lidande säger.”
För människor faller det sig naturligt att lindra andras smärta – men att trösta kan också väcka jobbiga känslor till liv.
”Viruset är ett paradexempel på vad vi upplever som en allvarlig risk.”
Att leva igenom en omvälvande händelse rubbar våra attityder till risktagande. När krisen väl är över kan fler vara beredda att ta större risker än tidigare.
”Det är inte alltid produktivt att femininitet är så skolad i omsorg.”
I sin nya roman undersöker Tone Schunnesson relationer som transaktioner.
”Barnen måste med gott samvete få känna att det är svårt och jobbigt.”
Så får ni bonusfamiljen att funka för alla. Här är psykologernas bästa råd.
”Det är så internaliserat att de inte inser att det handlar om en hederskontext.”
De vill förstå förövarna. Genom djupintervjuer med hedersdömda hoppas forskarna hitta nya behandlingsmetoder.
Guide: ”Bygg resiliens i 4 steg.”
Så klarar du livets motgångar med hjälp av psykologi.
Beställ Modern Psykologi här: Prenumerera | Lösnummer | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes)