Late bloomers kan vara både eftertänksamma och rädda.
Olle Hjerpe var busschaufför innan han beslutade sig för att utbilda sig till jurist,
37 år gammal.
– Jag tänkte att om jag ska byta jobb kan jag lika gärna göra en rejäl förändring. Jag satte mig med Stockholms universitets kurskatalog och fastnade för både juristutbildningen och psykologutbildningen. Det blev juridik av det enkla skälet att j kommer före p, säger han.
Trots vad som kan uppfattas som ett impulsivt beslut ångrade Olle Hjerpe aldrig sitt nya yrkesval. Efter sjutton år på Stockholms lokaltrafik hade han dels utvecklat ryggbesvär, dels tröttnat på monotona arbetsuppgifter.
Edita Lemonnier är kbt-psykolog och har i sitt yrke mött människor som av olika skäl börjar utforska sina drömmar först när de är mitt i livet.
– Många som utbildar sig sent har åkt med på ett tåg som andra har styrt åt dem. Tänk dig scenariot: ”Alla andra i klassen valde naturvetarprogrammet, då gör jag också det.” Eller: ”Mina föräldrar vill att jag ska ha hög lön så jag tar det här jobbet.” När de senare i livet stannar upp och undersöker vad de själva värdesätter så kanske det egentligen är något helt annat.
I Olle Hjerpes klass på jurist-programmet hade de flesta börjat studera strax efter gymnasiet, men en liten grupp av klasskamraterna var i samma situation som han själv.
– Visst kunde jag prata med de yngre också men jag umgicks mest med de jämnåriga, vi hade mer gemensamt. Fördelen med att jag var äldre än genomsnittet var att jag lyckades fokusera helhjärtat på studierna. En yngre student kan nog ha ett behov av att härja av sig. Jag kände lite som ”been there, done that”, säger han.
Olle Hjerpe upplever att hans studiemotivation grundades i hans gedigna arbetslivserfarenhet. Han bekymras över den samhällstrend som har uppstått sedan han tog examen.
– Vissa gymnasieelever känner kanske att de inte har något annat val än att gå vidare direkt till universitetet för att arbetsmarknaden ser ut som den gör. Det är synd eftersom arbetslivserfarenhet, och livserfarenhet över lag, är värdefullt när man studerar. Inte minst på juristprogrammet där du förväntas förstå hur samhället fungerar, säger han.
Edita Lemonnier menar att det uppstår en ny sorts problem i och med att vi i dag har så många valmöjligheter.
– Vi förmår inte binda upp oss vid något av rädsla för att gå miste om något annat. I många länder är det fortfarande en självklarhet att arbeta med samma sak som föräldrarna. I Sverige skjuter folk i stället på beslutet, för att de får existentiell ångest av att välja, säger hon.
Förra året höjdes åldersgränsen för rätten till studiemedel från 54 till 56 års ålder. Dessutom fördubblades tilläggslånet för den som efter 24 års ålder går från vanlig inkomst till studier. Trots förbättrade studievillkor är det många som stannar på en understimulerande arbetsplats. Edita Lemonnier menar att människor ibland har förutfattade uppfattningar om sig själva, som skulle ändras om de fick chansen att utmanas.
– Vissa utbildar sig inte till det de är intresserade av på grund av att de av olika skäl inte hängde med i skolan. Det kan handla om bristfällig undervisning, mobbning, problem i hemmiljön. Skoltidens svårigheter skapade ett feltänk om att de är ointelligenta, när de i själva verket kanske har utmärkta läshuvuden. Därför hänger de i stället kvar på ett slitigt jobb som de ogillar, säger hon.
Olle Hjerpe hade ingen negativ föreställning om sin studiepotential. Det var en fast tjänst med stabil månadslön som hade gjort det bekvämt nog att stanna som busschaufför lite för länge.
– Jag tänkte att jag kan om jag vill. Det gällde bara att koncentrera sig. Tiden på universitetet var utan tvekan den bästa i mitt liv. Om någon har minsta intresse att förkovra sig i något rekommenderar jag verkligen att slå till! Det är aldrig försent att utbilda sig.
3 x mogna vägval
1) Var stolt över ditt beslut. Eventuell ångest över ditt val är en naturlig del av livet.
2) Jämför dig inte med dem som redan har ”lyckats”. Försök i stället påminna dig själv om vad du tycker är viktigt.
3) Gör en energiuppskattning. Även om tanken på att börja på läkarprogrammet vid 40 års ålder kan kännas dränerande, så är det kanske värre att fortsätta med ett arbete som du inte stimuleras av.
Källa: Edita Lemonnier
3 x höstblommor
1. Komikern och programledaren Petra Mede hade varit sjukskriven i nästan tio år för en ryggskada när hon började arbeta som Stockholmsguide. Våren 2005, när hon var 35 år, tog hennes komikerkarriär fart efter att hon hade deltagit i en amatörtävling i ståuppkomik.
2. Författaren och poeten Elsie Johansson arbetade på posten i 30 år innan hon som 48-åring debuterade med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Sedan dess har hon gett ut 22 böcker och tilldelats nästan lika många priser i Sverige och internationellt.
3. Statsminister Stefan Löfven arbetade som svetsare tills han 38 år gammal 1995 blev anställd som fackombudsman. 2005 valdes han in i Socialdemokraternas verkställande utskott och 2012 tog han över rollen som partiledare.
Ellinor Gotby Erikssons artikel publicerades först i Modern Psykologi 6/2015: Pappersutgåva | För skärm.