Efter sju år lämnar Allan Linnér över rollen som radiopsykolog i Sveriges Radio P1 till Lasse Övling.
Berätta kort: Vem är du?
– Det är den djupast existentiella frågan vi kan ställa. Jag är 68 år och har arbetat som psykolog i hela mitt liv. Jag började läsa psykologi efter gymnasiet och arbetar med individer, grupper och organisationer, säger Lasse Övling.
– Jag har mycket fritidsintressen och håller på med olika kulturprojekt. Just nu producerar jag en amatörteaterföreställning med Teaterskeppet i Västervik där jag bor.
Hur påverkar teatern ditt arbete som psykolog?
– Vi behöver vara i sammanhang där vi utvecklas. Det är inte så enkelt att utvecklas på sin kammare. Man kan läsa böcker och meditera men vi behöver sammanhang där vi kan stretcha vår förmåga och våga ta mer plats. Det tycker jag att teatern är en fantastisk form för, förutom den konstnärliga delen av att förmedla en berättelse, som är ett annat djupt intresse hos mig. Berättelsens betydelse är påtagligt i teater men även i terapi.
– Jag uppmuntrar inte bara berättandet för andra utan även för sig själv. Vem skapar jag i stunden när jag berättar om mig själv? Hur påverkar jag mig själv och omgivningen?
Du är gestaltterapeut: Hur kommer lyssnarna att märka det?
– Gestaltterapin bygger på existentialistisk grund, men även på hjärnforskning och vad som sker fysiologiskt. Där finns även en österländsk influens med medveten närvaro, mindfulness. Det jag använder i min terapi är framför allt att komma tillbaka till nuet i reflektionen, att kunna fånga upp figurer ut det förgångna i nuet.
Och berättandet?
– Det jag betonar i berättelsen är att just lyssna på sig själv i stunden. Jag kommer att jobba långsamt, låta saker ta tid och figurer träda fram. Inte vara så fokuserad på en direkt lösning, utan att ge möjlighet till perspektivskiften, och att koppla ihop kroppen med uppmärksamheten och vad som händer i tanken.
Den 31 januari sänds det första avsnittet av Radiopsykologen i P1 med Lasse Övling.
Jonas Mattssons intervju publicerade först i Modern Psykologi 1/2019: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera
Gillade du den här artikeln? Stöd Modern Psykologis journalistik genom att swisha valfri summa till: 123 157 9937. Skriv ”MP Online” i meddelanderaden.