Mattias Fransson från Klungan har skrivit en pjäs om vi och dom.
I pjäsen Hålet, som spelas på Orionteatern i Stockholm i höst, kommer det plötsligt upp människor – och kaniner – ur ett hål i marken i skogen.
Mattias Fransson, känd från humorgruppen Klungan och radioprogrammet Mammas nya kille, har skrivit och regisserat pjäsen där han även själv medverkar.
– Man vet inte var de här människorna kommer ifrån, man vet inte varför de kommer eller vad de har gjort. Det och hur hålet påverkar omgivningen är den enkla grundidén. Vad väcker det för frågor när det inte handlar om att personerna kommer från ett annat land, utan en annan värld, som är underifrån? Vad betyder det för de regelverk som vi har med gränser, och idén om den uppdelade världen? Jag har alltid tyckt att det är intressant att tänka på vad som skulle hända om en grupp av människor hade fått isolera sig i ett eget samhälle under en längre tid och utvecklat andra sociala regler, normer och värderingar. Jag fascineras av social isolering.
Vad säger Hålet om hur vi förhåller oss till det främmande?
– Det speglas dels i hur alla karaktärer förhåller sig till dem som kommer upp ur hålet. Dels är de som kommer från den här andra världen extremt olika varandra. De har nästan inget gemensamt. Det finns en tendens att tänka att folk som kommer från ett annat land och har varit med om något ska vara mer lika varandra än vi är. Men skulle jag slumpmässigt hamna bredvid tre personer från Umeå, som jag kommer ifrån, så skulle vi vara extremt olika och ha helt olika intressen.
Vilken roll spelar kaninerna?
– De har en mer mystisk roll till en början. Men man börjar ana mer och mer att kaninerna har fått en väldigt central betydelse för världen som har funnits där nere. Mitt tankeexperiment är att den världen bara har haft kaninerna. De har inte haft någon annan natur egentligen och inga andra djur – allt det som vi speglar oss själva i. Vi tar för givet att vi har naturen och alla djur omkring oss, men det har stor betydelse för hur vi är. Vad skulle hända om allt detta skulle ersättas av ett enda djur? Relationen till kaninerna ser olika ut för dem som kommer upp. För vissa är kaninerna en religion och för andra är de något som står i vägen för personliga intressen.
– Jonas Mattsson
EVENEMANG
Teatersamtal:
Vi och dom
Välkommen till ett scensamtal om dagens samhälle och psykologisk forskning, utifrån pjäsen Hålet som spelas på Orionteatern.
MEDVERKANDE:
Mattias Fransson författare, regissör och skådespelare i Hålet, samt medlem i humor-gruppen Klungan och medskapare av Mammas nya kille.
Frida Johansson Metso psykolog på Transkulturellt Centrum, arbetar med frågor om flykt, exil och trauma på uppdrag av Stockholmspsykiatrin.
Andreas Olsson docent i psykologi, leder forskningsgruppen Emotion Lab på Karolinska Institutet. Han använder experimentell psykologi och neurovetenskap för att förstå rädslor och aversioner i sociala situationer.
Moderator: Jonas Mattsson chefredaktör, Modern Psykologi.
22 oktober kl 18.00
På Orionteatern i Stockholm
BILJETTER & INFO
www.orionteatern.se
www.ticketmaster.se
Ange MODERN för rabatterat pris.
Samtalet arrangeras av Modern Psykologi i samarbete med Orionteatern och ABF.