Quantcast
Channel: Modern Psykologi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 739

”Vi ser inte hur hårt vi driver oss själva”

$
0
0
christinaAAccbjork_02_0_

I höst kan du möta Christina Andersson på Psykologidagen i Dalarna 9/9 och Hjärndagen i Stockholm 23/10. Foto: Carola Björk.

Trött på hårda krav och att jaga snabba kickar? Då kan compassion-fokuserad psykologi vara något för dig. Det menar psykologen Christina Andersson. 

Christina Andersson är doktorand på institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. 2013 skrev hon boken Compassionfokuserad terapi tillsammans med Sofia Viotti och nu har hon precis lämnat in manuset till sin egen bok Compassioneffekten: Att utveckla självtillit och inre trygghet (Natur & Kultur).

Compassion är en psykologisk inriktning som hämtar mycket stöd i hjärnforskning.
– Forskningen har visat att man kan träna hjärnan i positiva känslor som har att göra med signalsubstansen oxytocin. Den skapar trygghet och välmående på ett annat sätt än de mer kortvariga lyckokänslor som drivs av dopamin, berättar Christina Andersson.

Hur gör man det konkret?
– Till exempel kan man arbeta med visualiseringsövningar där man riktar uppmärksamheten mot sådant som man vet gör en lugn. Det är en del av neuroplasticiteten att man kan träna hjärnan i att ge den en riktning på det sättet.

Varför använda det engelska ordet compassion i stället för svenskans medkänsla?
– Inom forskningen använder man termen ”compassion”, bland annat för att ”medkänsla” ofta inkluderar medlidande. Förenklat kan man säga att vi har ett empatiskt nätverk och ett compassion-nätverk i hjärnan. Det empatiska nätverket berör vår förmåga att känna in andra, att känna medlidande, vilket också kan aktivera vår egen stress när vi möter andra som har det svårt. Då reagerar man med sina inbyggda stressreaktioner, att fly eller fäkta och slåss. Compassion-nätverket, däremot, aktiverar positiva känslor och får oss att lugna ner de mer impulsiva äldre delarna av hjärnan och mer medvetet göra saker som hjälper eller oss själva.

Hur kom du in på det här området?
– När jag har läst om och testa olika psykologiskolor har jag saknat frågan: Hur gör jag mig själv trygg? Vad innebär det att skapa ett omhändertagande förhållningssätt? Vi är så drivna i dag att vi kanske inte ens ser hur hårt vi driver oss själva. Det var spännande att utifrån hjärnforskningen se hur man kan börja trivas bättre med sig själv.

Vad gör du inom forskningen just nu?
– I höst ska vi utveckla ett compassion-program för studenter med mycket självkritik och stressrelaterade problem. Inför min avhandling tittar jag på hur man kan förändra kulturer inom organisationer.

Möt Christina Andersson på
Psykologidagen i Dalarna 9 september
Hjärndagen i Stockholm 23 oktober



Viewing all articles
Browse latest Browse all 739

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!